Un dubte que segurament ens hem fet tots en algun moment de la nostra vida és el de: “On van els insectes quan arriba el fred?”.

 

I és que amb la baixada de temperatures sembla que desapareguin per reaparèixer a la primavera com per art de màgia!

 

La realitat és que la resposta és complexa, ja que no hi ha un mecanisme universal per a tots els insectes, sinó que depèn de l’espècie opta per una estratègia o un altra.

 

Hi ha espècies migratòries que recorren milers de kilòmetres allunyant-se del fred, per retornar amb la pujada de les temperatures, és el cas de les papallones Monarca.

 

Per altra banda, altres insectes com per exemple les abelles, s’aglutinen al rusc en grup per a conservar el calor i sobreviure a les gelades.

 

Les formigues tapen l’entrada dels formiguers amb vegetals secs i s’endinsen a les profunditats per resguardar-se, sobrevivint a base dels aliments que han anat acumulant durant els mesos càlids.

 

Altres insectes entren en el que anomenem “diapausa”, un mecanisme similar a la hibernació d’alguns mamífers, que consisteix a reduir el metabolisme, aturar el seu desenvolupament i mobilitzar les mateixes reserves de greix. Un bon exemple seria l’escarabat de la patata.

 

Tot i això hi ha molts insectes que simplement “es resignen a la seva mort” un cop han garantit la supervivència de la seva espècie per a la pròxima primavera, deixant rere ells els seus descendents en forma d’ou, larva o pupa. Els deixaran ben resguardats a la polpa dels arbres, sota terra, o entre roques o fullatge.

 

Les vespes per exemple, acabaran morint però no de fred sinó de gana. Ja que durant l’estiu recol·lecten menjar per a produir nèctar per a les larves, i amb l’arribada del fred es troben desemparades. Només sobreviurà la reina que serà l’encarregada de fundar la propera colònia.

 

Fins aquí la resolució d’un misteri que esperem que us hagi sigut d’interès! Ens veiem amb les próximes notícies!