Al blog d’avui d’Ambient Servei us venim a parlar dels afídids (Aphididae) més coneguts com a pugons.

Són una família d’insectes hemípters del subordre dels esternorrincs, són de mida molt petita (de pocs mil·límetres) i es poden trobar de diversos colors, els més comuns són els grocs, els negres i verds, poden tenir ales o no.

A aquests insectes se’ls pot associar amb la puça, però no pertanyen a la mateixa mena d’insectes, ja que el pugó no és un paràsit, però sí que poden arribar a ser vectors d’algunes malalties.

Els pugons segreguen una substància que atreu a diversos insectes, especialment a les formigues. Per aquest motiu és comú que algunes formigues acostumin a mantenir colònies de pugons en els seus formiguers.

En els últims anys els camps Catalans s’han vist afectats per les plagues causades pel afídis. I tot i que en petits jardins no causen seriosos problemes a l’hora d’exterminar-los, en  grans plantacions sol ser necessari repetir els tractaments per a aconseguir el control, ja que són plagues de fàcil propagació.

Com afecten?

A les plantes pot afectar-los de manera preocupant, ja que s’alimenten de les fulles i injecten alhora un verí que fa arquejar-les. El pugó és transportador de malalties per a les plantacions i pot afectar a gran escala quan la plaga està descontrolada.

Avui dia no s’ha trobat cap indici que pugui certificar que la seva presència tingui cap repercussió negativa sobre la salut de les persones.

Si no saps amb certesa si a casa pots tenir pugons, però tens sospites, el millor que es pot fer és una exterminació preventiva i seguir un control, d’aquesta manera evitem que ataqui de manera massiva els nostres jardins/plantes. És important recordar que, fer-ho per compte propi, o utilitzar productes químics sense l’ajuda de professionals, no és recomanable a causa de les conseqüències en els éssers humans que poden tenir aquests productes sense una correcta administració.

Finalment des de Ambient Servei posem a la vostra disposició el nostre servei de detecció i control. Contacteu amb els nostres professionals i us ajudarem encantats!