Avui a Ambient Servei venim a parlar-vos d’un dels insectes que ostenta el rànquing de viatges migratoris més llargs, les libèl·lules (Anisoptera).

Aquests fascinants insectes porten a la terra més de 300 milions d’anys i s’estima que existeixen més de 5.000 espècies.

Es caracteritzen per tenir uns grans ulls, formats per 30.000 ommatidis (cèl·lules fotoreceptores), capaces de captar la llum ultraviolada i la llum polaritzada.

Un altre de les seves característiques, és que no poden plegar les ales quan es troben en repòs, per la qual cosa les mantenen desplegades. Aquesta característica les diferencia de les Zygoptera, més coneguda com a “Caballito del diablo“, els quals poden plegar les ales sobre el seu propi eix, conformant una aspecte semblant a la crinera dels cavalls.

Les libèl·lules són robustes i tenen una capacitat de vol consolidada, l’espècie Pantala flavescens, més coneguda com a “Rodamons”, és capaç de fer més de 7.000 km sense prendre’s cap descans.

Són insectes carnívors, però no provoquen picadures, s’alimenten d’altres petits insectes, com vespes, mosques, i mosquits, ajudant així a controlar-ne la població i evitar que propaguin malalties com el dengue.

Un cop les a femella de la libèl·lula fa la posta d’ous en zones humides i d’aiguamolls (el seu hàbitat predilecte) i fan eclosió, les larves i les nimfes passaran entre 2 i 3 anys en medi subaquàtic, alimentant-se de petits insectes que viuen al fons.

Quan la larva arriba a l’última muda, la nimfa surt a la superfície d’aigua i es col·loca penjada d’una tija fins que s’asseca per a desplegar les ales, emprendre el vol i assolir l’estat adult de libèl·lula.

Aquesta última etapa, la libèl·lula adulta viu 6 mesos, en els quals haurà de sobreviure a les inclemències temporals, altres depredadors i aconseguir aparellar-se per tornar a iniciar el cicle.

Què us ha semblat? Coneixíeu aquest insecte?

A Ambient Servei S.L estem a la vostra disposició per resoldre qualsevol dubte que pugueu tenir respecte a insectes i plagues, consulteu-nos!