Les plagues dels arbres de Nadal.

 

Tot i que aquest any és un any excepcional degut a la situació actual amb la pandèmia, a les cases arreu segur que el que no falta és el tradicional arbre.

 

I tot i que molts opten per opcions de plàstic, encara són moltes les persones que prefereixen el pi natural. La veritat és que te el seu encant, però també un inconvenient, pot contenir plagues.

 

No us alarmeu! La realitat és que avui dia es controla molt l’estat dels arbres abans de la venda, la majoria d’ells han estat tractats prèviament per evitar sorpreses. Però si sou dels qui preferiu l’arbre “natural”, teniu en compte el següent:

 

Pregadéu: aquesta espècie d’insecte posa els seus ous en diversos munts sobre les branques dels arbres. Fins que s’obren, un recobriment espumós protegeix els ous que poden arribar a aconseguir la xifra de 300 en cada sac. Una vegada que el pregadéu surt de la cavitat, la plaga és imparable, encara que no totes sobreviuen pel fet que es mengen les unes a les altres.

 

Aranyes: no suposen cap perill per a les persones o les mascotes, però les molèsties són més que destacables en els habitatges. Igual que en el cas anterior, les aranyes són depredadores d’altres insectes, per la qual cosa pot ser un tractament eficaç per a acabar amb altres plagues no desitjades. Aquesta espècie d’insectes es tornen més actius quan les temperatures són agradables, per la qual cosa una casa és l’escenari perfecte per a la seva activitat, encara que cal destacar que no s’adapten massa bé a viure en interiors.

 

Pugons: es localitzen sobretot en les escorces dels pins i es poden identificar fàcilment per la presència d’una substància blanquinosa, amb una textura similar a la cera. També coneguts com áfidos, un dels quals es pot trobar amb major freqüència és el de tipus Cinara que té una grandària superior, 3 mil·límetres de longitud aproximadament, amb un color marró o negre i potes llargues. D’altra banda, els pugons negres són més semblants a les paparres petites i de la mateixa manera que els anteriors, no piquen ni transmeten cap malaltia.

 

Escarabats: en un arbre de Nadal recentment tallat, amb total probabilitat es poden trobar larves vives que pertanyen a aquesta mena de plagues. Molts tipus d’escarabats ataquen directament l’escorça, resultant molt destructius per als arbres que presenten signes de feblesa com a conseqüència de diferents factors, com per exemple els danys mecànics o la manera que es va plantar.

 

Àcars: malgrat la seva microscòpica grandària, aquesta plaga pot advertir-se pel fet que es tracta de petits punts vermells i marrons. La seva activitat pot arribar a ser incontrolable, traslladant-se als mobles, les catifes o qualsevol altre element de la casa.

 

Encara que cap d’aquestes plagues suposa un greu perill per als habitants de l’habitatge o el mobiliari, sempre és convenient prendre les precaucions necessàries per a evitar aquest tipus de problemes. Així mateix, no és adequat aplicar insecticides sobre l’arbre de Nadal per a acabar amb aquests insectes, ja que les conseqüències poden ser molt més greus.